Soluții antimucegai - Cum scapi de mucegai de pe suprafețele din casă

Soluții antimucegai - Cum scapi de mucegai de pe suprafețele din casă

Mucegaiul în casă nu este niciodată o veste bună, tocmai de aceea îți arătăm în continuare soluții antimucegai pentru cele mai multe suprafețe din casă.


Solutii antimucegai cum scapi de mucegai 

Cum identific mucegaiul

Sporii de mucegai sunt peste tot în jurul nostru și în fiecare tip de climat. Mucegaiul este o ciupercă și unele tipuri de mucegai sunt extrem de benefice (vezi penicilină) în timp ce altele pot fi foarte periculoase pentru recolte, sistem respirator și obiecte.

Mucegaiul crește în locuri calde și umede precum suprafețele din baie și pe țesăturile și cărțile depozitate în subsolurile umede. Mucegaiul începe ca o colonie de pudră cenușie sau albă. Va deveni negru sau maro dacă nu este îndepărtat prompt și pare adesea ca o acumulare de sol. Pentru a testa dacă suprafața este acoperită cu mucegai sau doar murdărie, îndepărtați pata cu un tampon de bumbac înmuiat în înălbitor clor casnic pe post de solutie antimucegai. Dacă pata se luminează sau dispare după două-trei minute, este mucegai. Dacă nu, este probabil doar murdărie.

Dacă simți miros de mucegai oriunde în casă, atunci ai o concentrație mare de mucegai. Poate să vină dintr-un coș cu rufe umede, o zonă umedă din casă, sau covoare care au mucegai ce se dezvoltă în țesătura profundă. Este clar timpul să acționezi.

Ajutor specializat

Dacă mucegaiul este prins timpuriu, atunci poti trata ușor cu soluții antimucegai.

Însă pentru probleme mai serioase, ia în calcul un ajutor specializat. Unele tipuri de mucegai pot fi extrem de toxice  și pot cauza probleme oricui cu alergie la mucegai.

Substanțe care omoară mucegaiul

  • Peroxid de hidrogen (apă oxigenată): nu atât de puternic ca și clorul, peroxidul de hydrogen va distruge mucegaiul și va albi petele. Deși are un efect înălbitor, acționează mai lent decât clorul, dar nu are degajări și reziduuri toxice.
  • Oțet: oțetul este acid și încet acționează asupra structurii mucegaiului distrugându-l. Oțetul nu este toxic, însă petele pot persista, iar curățare suplimentară cu produse de curateniepoate fi necesară.
  • Bicarbonatul de sodiu: Are un pH ridicat care inhibă dezvoltarea și persistența mucegaiului. Este ieftin, non-toxic și ușor de amestecat cu apă.

Dacă folosești oricare din soluțiile antimucegai de mai sus, nu îndepărta complet. Un pic de soluție va ajuta la inhibarea dezvoltării viitoare a mucegaiului.

Cum scapi de mucegai de pe textile

Dacă în încăpere s-a dezvoltat mucegai de-a lungul mai multor zile, se poate dovedi imposibilă salvarea textilelor. Totuși, dacă mucegaiul s-a dezvoltat urmare a umidității și este surprinsă rapid, poate fi ușor îndepărtat de pe cele mai multe textile cu soluții antimucegai preparate. 

Începi prin a scoate obiectele la aer și a peria cât mai mult din suprafața înflorită de mucegai prevenind astfel împrăștierea sporilor în încăpere. Dacă textilele pot fi spălate, folosește detergent și apă la temperatura cea mai ridicată indicată pe etichetă și adaugă un dezinfectant. Dacă rămân pete, folosește o soluție pentru îndepărtare pete pe bază de oxygen activ și lasă rufele la înmuiat. Oxigenul activ poate fi folosit în siguranță pe orice textile care pot fi spălate.

Pentru textilele care necesită curățare uscată, doar îndepărtează suprafața înflorită de mucegai și du-le la o curățătorie profesională. Indică petele și cele mai multe textile pot fi ușor curățate.

Soluții antimucegai pentru pantofi de piele, paltoane, accesorii și mobilier

Mucegaiul de pe paltoane, pantofi și mobilier din piele ar trebui să fie îndepărtat în exteriorul încăperii. Șterge suprafața cu o cârpă înmuiată în oțet, apoi cu o soluție bună pentru piele și apă călduță. Usucă cu o lavetă uscată și delicată și lasă să se usuce la aer. Odată ce s-a uscat complet, tratează produsul cu o soluție de întreținere articole din piele.

Cum îndepărtezi mucegaiul de pe cărți și hârtii

În cele din urmă, mucegaiul va distruge hârtia, dar poate fi eliminat cu succes în fază incipientă. Pentru cărți scumpe și lucrări semnificative din punct de vedere istoric, consulta un curator profesionist pentru cele mai bune soluții antimucegai.

Nu încerca niciodată să tratezi hârtia umedă. Mucegaiul se va întinde și va deveni aproape imposibil de eliminat. Lasă hârtia din cărți să se usuce bine la soare sau aseaza-le într-un recipient sigilat cu material absorbant de umiditate precum gel de siliciu sau amidon de porumb presărat între pagini. Când cartea este uscată, du-o afară și folosește o perie sau o cârpă moale pentru a îndepărta ușor mucegaiul de pe copertă și de pe fiecare pagină. Gliseaza o foaie de hârtie cerată sub fiecare pagină pentru a proteja pagina din spatele ei. Umezeste ușor o lavetă curată și moale cu peroxid de hidrogen și șterge ușor fiecare pagină permițându-i să se usuce complet înainte de a trece la pagina următoare.

Soluții antimucegai pentru aparatele electrocasnice

Aparatele precum mașinile de spălat, frigiderele și aparatele de cafea care combină umezeală, căldura sau alimentele și hrănesc mucegaiul au nevoie de curățare frecventă.  

 

Curăță mașinile de spălat rulând un ciclu de apă caldă cu o ceașcă de clor sau cu o soluție de curățare cel puțin lunar. Verifica fiecare zgomot și garnituri ale ușii de spălat cu sarcină frontală pentru a fi sigur că nu crește nici un mucegai care poate lăsa hainele urat mirositoare. 

Oțetul are efect antimucegai excelent în curățarea frigiderelor și aparatelor de cafea și ajută la inhibarea creșterii mucegaiului.

Gresie, faianță și chitul de rosturi

Umiditatea băii și reziduurile corporale de pe suprafețe creează mediul perfect pentru creșterea mucegaiului. Clorul și apa pot fi eficiente, dar există și o mulțime de produse de curățare antimucegai pentru baie pe care le poți cumpăra.

Pur și simplu amestecă produsul conform instrucțiunilor și aplică pe zonele afectate de mucegai. Lasă soluția  pe zona mucegăită cel puțin 15 minute. Clătește cu apă și șterge, păstrând geamurile deschise până la uscare completă.

Îndepărtarea mucegaiului de pe pereții interiori, podele și covoare 

Dacă mucegaiul este negru și cu o consistentă umedă, poate fi mult mai rău decât doar inestetic. Zona trebuie deschisă pentru a verifica dacă există deteriorări structurale. Poartă ochelari de protecție și mască de protecție. Toate materialele de construcție trebuie împachetate în pungi de plastic grele și aruncate în mod corespunzător. Lasă zona să se usuce bine și realizează reparațiile necesare. 

Pentru curățarea suprafețelor poroase precum lemnul și gips-carton, poți prepara o soluție antimucegai. Adaugă un detergent la soluția antimucegai preparată și apă pentru a-l ajuta să adere. Amestecă o parte detergent de spălat vase, 10 părți clor și 20 de părți apă. Aplică cu un burete sau mop, încercând să nu supra-saturezi suprafețele. Nu clăti și lasă soluția să se usuce la aer.

Covorul cu mucegai sau miros de mucegai trebuie îndepărtat complet. Purtând o mască de protecție, îndepărtează covorul și tamponează în secțiuni mici folosind soluții pe baza de oțet sau oxygen activ.  Poate fi necesar că după îndepărtarea petelor de mucegai să folosești produse de curățare pentru covor. Îmbibă materialele și podeaua de sub mochetă cu apă pentru a preveni răspândirea sporilor mucegaiului aerian. Înfășoară covorul în plastic gros pentru eliminare din încăpere. Folosește un aspirator umed / uscat pentru a curăța complet zona și lasă să se usuce mai multe zile înainte de a înlocui mochetă.

Suprafețe exterioare pentru locuințe

Înălbitorul pe baza de clor este destul de eficient în curățarea antimucegai a tuturor tipurilor de acoperișuri ale casei, beton, cărămidă și piatră, dar este dăunător pentru plante și peluze.

Acoperă toate plantele vulnerabile cu foi de plastic grele.  Se amestecă clorul cu apa conform instrucțiunilor. Soluția poate fi folosită cu un pulverizator de grădină, o mașină de spălat electrică sau pentru spălarea mâinilor. Poartă întotdeauna ochelari de siguranță, mănuși, îmbrăcăminte de protecție și mască de protecție. Soluția de înălbitor va provoca pierderi de culoare pe orice tip de țesătură.  Umezeste zonele mucegăite cu apă simplă și apoi aplica soluția tip spray antimucegai și las-o să acționeze câteva minute. Dacă mucegaiul se deschide la culoare, treci la altă zonă. Dacă rămân pete, freacă zona și apoi aplică mai multă soluție de albire și apă. Se lasă să se usuce complet la aer.  Clătește zonele plantate în apropiere cu apă simplă. 

Cum previi mucegaiul

Pentru a preveni apariția mucegaiului în viitor, printre cele mai importante măsuri, după aplicarea unei solutii antimucegai facute in casa sau cumpararea unei solutii din comert, precum Sano antimucegai, este de a preveni apariția umezelii. 

Aeriseste des

Cel mai indicat pentru eliminarea umezelii din casa este sa aerisesti bine locuința, mai ales zonele predispuse la umiditate. Încearcă să ții ferestrele deschise cât mai mult timp. Dacă nu este de ajuns, folosește un ventilator pentru a menține aerul proaspăt.

Cauta sursele de umezeala

Ar trebui să cauți sursa umezelii. Dacă sunt țevi sparte sau scurgeri în zone care nu se văd, vei observa pete de umezeală care continuă să se extindă.

Dacă nu repari defectiunea cât mai curând posibil, problema se va agrava, putând cauza chiar și o inundație. Ai grijă să iei măsuri pentru a preveni această situație si vei evita astfel sa recurgi in cele din urma la soluții antimucegai.

Folosește un absorbant de umiditate

Absorbantul de umiditate actioneaza ca și dezumidificatorul și este ideal pentru zonele cu umiditate ridicate și dificil de aerisi.  

Poti scapa de umezeala cu sare

Sarea este una dintre cele mai bune soluții pentru eliminarea umezelii din casa. Tot ce trebuie sa faci este sa pui sare într-un vas, iar în două zile aceasta va absorbi o mare parte din umiditate.

Sarea are o capacitate de absorbție foarte ridicată. Pe lângă reducerea umezelii, acest ingredient ajută la curățarea petelor de pe haine.

Dacă observi că sarea s-a umezit prea tare sau s-a înnegrit, trebuie să o schimbi.

Alte trucuri pentru prevenirea umezelii

Pe lângă folosirea acestor soluții pentru eliminarea umezelii din casă ca o masura antimucegai, este foarte important să iei măsuri pentru prevenirea problemei. Ține cont de următoarele trucuri simple:

  • Când gătești, pornește hota.
  • Nu seta centrala termică la o temperatură mai mare de 20°C, deoarece poți favoriza formarea igrasiei pe pereți și în alte zone ale casei.
  • Întinde rufele la uscat afară, pe sârmă. Dacă le pui în casă, umezeala se va răspândi în toată camera.
  • Nu ține prea multe plante în aceeași zonă. Anumite elemente produc vapori care duc la creșterea nivelului de umiditate și vei ajunge în curând sa folosești soluții antimucegai.

Care este soluția antimucegai care a funcționat pentru tine cel mai bine și pe ce suprafețe?

Comentarii